Om man som privatperson vill ta bort eternittak behöver man inte följa de regler som arbetsmiljöverket satt upp för säker hantering av eternit eftersom de endast gäller företag. Dock är materialet asbest, som finns i eternittak, lika farligt för en privatperson som för någon som arbetar professionellt med sanering därför skall man i så stor utsträckning som möjligt följa arbetsmiljöverkets regler för att inte skada sig själv eller människor i sin omgivning. Då arbetsmiljöverket kräver sådant som luftslussar, sanerings zoner, speciella dammtäta skyddskläder och andningsmasker med tryckluftsmatning så förstår man ganska snabbt att detta inte är något som privatpersoner borde syssla med alls.
Om du vill ta bort ditt eternittak är det bäst att kontakta en takläggare i Stockholm som utför den här typen av arbeten och be dem ta hand om ditt tak.
Farorna med asbest
När man river i asbesthaltiga material, till exempel när man slipar, sågar, gör hål eller borrar, frigörs stora kvantiteter asbestfibrer och det blir höga halter av asbest i luften. Asbest är mycket cancerframkallande och kan irritera ögon, andningsvägar och hud men oftast så kommer skadorna långt efter det att man exponerats för asbest. Andra vanliga sjukdomar som man kan få av asbest är pleuraplack och asbestos. Ungefär 100 personer dör varje år av asbestrelaterade sjukdomar. Detta trots att asbest förbjöds i byggmaterial 1982.
Fallolyckor vanligare med eternittak
Förutom att eternittak är gjorda av ett farligt ämne så blir de också väldigt ömtåliga och sköra med tiden. Det gör att det är lätt att trampa eller falla genom eternittak när man arbetar uppe på dem. Takläggare och andra hantverkare är medvetna om riskerna som finns med att arbeta med och på eternittak men många lekmän är tyvärr inte det.
Ta hand om avfall som innehåller asbest
När du anlitar en firma som tar hand om asbestsaneringen så tar det såklart även hand om det avfallet som blir i samband med rivningen av det gamla taket.
Det kan dock vara bra att veta hur hanteringen går till. Material som innehåller asbest skall man samla i täta behållare eller förpackningar, till exempel plastsäckar. Dessa försluts noga och märks upp med varningstext där det tydligt framkommer att de innehåller asbest. Avfaller lämnas sedan på en speciell avfallsanläggning som tar emot den här typen av avfall. Ibland kostar det pengar att lämna in asbestavfall. Ring din kommun för att få reda på exakt vart man lämnar asbestavfall i din närhet.